Care e bussines-ul tău?
Sunt psihoterapeut și coach ICF (în proces de certificare), iar pentru mine asta înseamnă că am o misiune sau un business. O numesc astfel pentru că termenul presupune responsabilitate, efort susținut și atenție constantă la lumea din jurul meu. Îmi doresc ca fiecare om care păsește în cabinetul meu să vadă și să simtă progres în palierele de viață importante pentru sine.
Cum ți-a venit ideea de business?
Înainte de a fi psihoterapeut, am explorat relațiile interumane în multe feluri, am fost facinată de antropologie, încă sunt, am cunoscut oameni din mediul corporate, antreprenoriatul cultural și cel al organizațiilor non-guvernamentale.
Toate m-au ghidat, într-un fel sau altul, să văd dincolo de impactul individual al psihoterapiei și să realizez cât de utilă poate fi astăzi terapia într-o lume tot mai antagonizată, lipsită de răbdare și cu puține resurse pentru solidaritate.
Coachingul si psihoterapia inspiră încredere în posibilitățile noi de trai. Oferă speranță. Cultivă reziliența și relațiile non-conflictuale. Sunt o sursă autentică de sprijin reciproc și un instrument esențial pentru o societate mai empatică, mai tolerantă. Așa că am deschis un cabinet.
Care au fost primii pași pe care i-ai făcut?
Primii pași făcuți înspre psihoterapie au fost către mine însămi. Am trăit în variate locuri și roluri. Am aflat cum mă pot transforma pe mine aceste contexte sociale. Am observat cum oamenii devin diferiți în medii diferite. Abia după ce am deprins o anumită maturitate și sensibilitate culturală, mi-am început cariera în psihoterapie.
Apoi m-am reîntors la educația mea academică de bază. După ce am studiat și mai aprofundat mintea umană și problemele psihologiei, am continuat să mă formez profesional în psihoterapie, cu orientare relațională, individuală și clinică, iar acum în coaching.
Care a fost twist-ul pe care l-ai adus în business?
Perspectiva sociologică, înțelegerea influențelor subtile din jurul nostru care ne fac să gândim, să simțim și să acționăm într-un fel sau altul. De exemplu: putem lua doi jucători de fotbal la fel de buni: unul va reuși mai mult, mai repede doar pentru că joacă pe un teren plat, s-a născut într-o astfel de țară, în timp ce al doilea se întâmplă să aibă neșansa de a juca pe un teren înclinat. Reușita lor nu ține de aspecte individuale, ci geografice.
Astfel, terapia poate fi un puternic instrument de schimbare socială - un catalizator pentru relații sănătoase, care invită la toleranță, lipsa de prejudecată, perspective multiple asupra realității și construirea unui bine comun.
Abordarea mea este multi-modală. Iau în considerare ecosistemul extins al celui din fața mea - de la cel biologic sau medical la cel macro-economic, personal și social. Cu alte cuvinte, investighez toate dimensiunile sale de viață. Acest mod de a gândi mă ajută să înțeleg maniera în care interacțiunile și relațiile cu ceilalți îi influențează starea de bine, refuzând să etichetez, să mă limitez la simptome izolate sau să restrâng perspectiva la o singură dimensiune a problemelor cu care se confruntă.
Ce obiceiuri de business sănătoase ai?
Prin psihoterapia individuală, coaching sau terapie de grup, urmăresc, alături de cei cu care lucrez, o profunzime și o înțelegere a propriei vieți pentru a căuta resuse și soluții. Înțelegem trecutul cu scopul de a trăi mai bine in prezent și în viitor, nu ne cufundăm în resentimente și deznădejde.
Care e acel sfat pe care l-ai da oricui?
Mă țin departe de sfaturi pentru că fiecare este expert în propria-i viață.
Care sunt superputerile tale?
Îmi mențin curiozitatea vie. Odată încheiată sesiunea de coaching sau terapie, continui să citesc, să investighez și să îmi aprofundez cunoștințele astfel încât să găsesc cea mai potrivită soluție și metodă de abordare pentru fiecare persoană în parte. Curiozitatea și empatia sunt cele care mă determină să fiu la curent.
În afara orelor de cabinet, mă implic în activități cu impact social, astfel încât, prin proiectele pe care le demarez să contribui într-o măsură semnificativă la sănătatea emoțională colectivă. De fiecare dată muncesc cu plăcere alături de oameni din diferite medii culturale astfel încât să contribuim la schimbarea pe care ne-o dorim în societate.
Cu ce poți susține comunitatea?
Mă consider un om bun la toate. Dincolo de capacitățile intelectuale, sunt îndemânatică, bună la organizat evenimente, la cărat, la domestic work, la făcut prezentări în Canva, la gătit, condus, la spus bancuri, dat telefoane și tot ce este nevoie pentru a răspunde adecvat nevoilor curente dintr-o comunitate.