top of page

Eroul - Arhetipurile de brand

Continuăm seria despre #arhetipuridebrand, în care îți arătăm cum construim branduri folosind instrumente din psihologie și marketing 🧠. Dacă data trecută am vorbit despre Explorator, azi anunțăm cu curaj și încredere Eroul 🦸‍♀️.


Pe scurt, arhetipurile de brand sunt preluate de la Jung și reprezintă 12 tipologii sau trăsături de caracter pe care orice cultură le poate găsi într-o formă sau alta în povești, basme, mituri și în viața de zi cu zi. Cu alte cuvinte, Jung a comprimat toate personajele universale și le-a găsit locul la masa rotundă.


Back to you now 👉 Dacă business-ul tău își asumă rolul de lider sau salvator, sunt șanse mari să aibă o componentă de Erou.


Eroul este ca farul pe timp de furtună. E cel care în momentele grele te ajută să ieși la mal, care te inspiră să faci mai bine sau să fii mai bun. La nivel mai profund, se împarte în trei categorii:

  1. Modelul de urmat, cel care îți arată că nu există „nu se poate”.

  2. Salvatorul care apare în cele mai grele momente și rezolvă situația.

  3. Voluntarul, cel care se sacrifică pentru binele celor nevoiași.


La nivel de business, asta se traduce prin servicii sau produse din două categorii: fie cele care te ajută să fii propriul tău erou (branduri ca Nike sau Makita) sau cel care îi ajută pe alții (Crucea Roșie). Ce fac ambele categorii foarte bine este că înțeleg în profunzime care sunt provocările și cum pot fi rezolvate. De aceea, de multe ori, produsele/serviciile cu ADN de Erou sunt într-o zonă mai premium decât media.


Superputerea unor astfel de branduri este că inspiră la acțiune – indiferent dacă se tem sau nu, au grijă să transmită că acțiunea e soluția, că oricât de greu ar fi, se poate face ceva. De aceea, majoritatea brandurilor se asociază cu atleți de performanță (Serena Williams, Usain Bolt) sau personaje din universul Marvel/DC.


De cele mai multe ori, brandurile cu arhetip dominant de Erou sunt cele care își asumă că lumea poate fi mai bună. Că lucrurile nu trebuie să rămână așa. Că nu va fi ușor, dar efortul e necesar dacă vrem să fim bine.


Pe de altă parte, Eroul are și minusuri atunci când e dus la extrem:

  1. Din dorința de a ajuta pe toată lumea, angajații pot intra în burnout.

  2. Atunci când nu își setează clar ce și pe cine ajută, își poate împărți atenția în 100 de direcții, făcând o treabă mediocră pe toate palierele.

  3. Uneori poate forța nota încurajând prea mult atunci când nu este cazul. Nu fiecare zi trebuie să fie o nouă provocare, nu fiecare ieșire din casă trebuie să fie o cursă olimpică.


Uite și un brand de la noi care are arhetipul Eroului bine împământenit: Dăruiește Viață. Acest ONG a reușit să ridice un spital de 53 milioane de euro doar din donații și sponsorizări. De ce? Pentru că și-a dat seama că statul nu o va face, deși e o nevoie presantă. Așa că, după ani de campanii de comunicare și strângere de fonduri, au reușit să inspire 350.000 de români și 8.000 de companii să fie eroi alături de ei și să transforme un vis ce părea imposibil într-un spital modern.


Așadar, dacă alegi ca arhetip dominant Erou, ține minte:

🦸‍♂️ Brandul tău comunică pentru a inspira oamenii să acționeze, să treacă peste frică sau piedici mentale.

🦸‍♀️ Ai grijă la avatarul de client. Asigură-te că cei pe care vrei să îi ajuți chiar au nevoie de ajutorul tău sub forma la care te-ai gândit.

🦸‍♂️ Ai grijă de oamenii tăi. Dacă brandul are o latură umanitară, iar oamenii tăi au dorința de a-i ajuta pe toți cât de repede posibil, sunt șanse mari să ajungă la burnout.


Data viitoare vorbim despre arhetipul Joker-ului, despre branduri care aduc zâmbetul pe buze și au perspective total atipice despre industria lor sau despre (g)lume.

bottom of page