Continuăm seria despre #arhetipuridebrand, în care îți vom arăta cum construim branduri folosind instrumente din psihologie și marketing 🧠 Dacă data trecută am vorbit despre Omul de rând, azi anunțăm Exploratorul, cu curiozitate și poftă de luat rucsacul în spate 🌎.
Pe scurt, arhetipurile de brand sunt preluate de la Jung și reprezintă 12 tipologii sau trăsături de caracter pe care orice cultură le poate găsi într-o formă sau alta în povești, basme, mituri și în viața de zi cu zi. Cu alte cuvinte, Jung a comprimat toate personajele universale și le-a găsit locul la masa rotundă.
Back to you now 👉 Dacă business-ul tău vine cu o abordare diferită, explorează granițele industriei și nu se teme să testeze idei/rute/soluții atipice, sunt șanse mari să aibă o componentă de Explorator.
Exploratorul e ca un nomad digital care a văzut toată lumea. E cel care a găsit o variantă să zboare din Zurich în Singapore cu escală pe 3 continente și are o grămadă de povești mișto din toată călătoria lui. E genul care nu merge în locurile turistice și nu face ce face toată lumea.
La nivel de companii, asta se traduce prin servicii sau produse cu abordări atipice sau care aparent nu au nicio legătură cu ce se consideră a fi normal. SpaceX, de exemplu, a venit și a arătat că se poate construi o rachetă reutilizabilă și încă la un preț mult mai mic și mult mai repede.
Super-puterea unor astfel de branduri este că nu se tem de nou – dimpotrivă, caută lucruri noi, idei noi și soluții din alte industrii care se potrivesc și în industria lor. Gândește-te la personaje ca Cooper din Interstellar și Indiana Jones sau la brand-uri ca NASA, Lonely Planet sau GoPro.
De cele mai multe ori, brandurile cu arhetip dominant de Explorator sunt cele care își asumă că sunt diferite și că nu sunt pentru toată lumea, ci pentru cei curajoși și curioși. Deseori, Exploratorul are o doză de rebel sau poate fi confundat cu acesta, însă îi diferențiază un lucru esențial: exploratorul merge pe cărări nebătătorite pentru că vrea să descopere lucruri noi, rebelul poate alege cărarea nebătătorită doar ca să sfideze autoritatea și să arate că regulile pot și merită să fie încălcate.
Pe de altă parte, Exploratorul are și minusuri atunci când e dus la extrem:
1. Din dorința de a explora cât mai mult, poate întârzia lansări și deadline-uri importante.
2. Atunci când nu își setează clar ce și de ce explorează, poate ajunge într-un Peter Pan loop, în care devine un explorator fără direcție și fără scop, călătoriile lui devenind mai degrabă o fugă sau o amânare.
Atât la branduri personale, cât și la start-up-uri, poți observa accente de Explorator dus la extrem la cei care zic de ani de zile că au o idee și că vor să o lanseze, dar nu lansează nici măcar la nivel de prototip sau de demo. Unii nu lansează pentru că vor să aibă întâi produsul perfect, ceilalți pentru că sar de la o idee la alta și ajung să nu lanseze nimic.
Așadar, dacă alegi ca arhetip dominant Explorator, ține minte:
🌎 Comunică într-un mod fresh și atipic pentru industria ta. Brandul tău nu comunică pentru mase, ci pentru alți exploratori (care deseori sunt parte din segmentul de early adopters).
🌎 Ai grijă la planul de business. Dacă și angajații tăi au o latură de explorator, apare riscul să vă abateți atât de tare de la plan, că vă treziți 3 ani mai târziu că ați amânat de 2 ori lansarea și, de fapt, ați construit cu totul altceva decât v-ați propus.
🌎 Ia contact constant cu target-ul. Exploratorul se poate pierde foarte ușor în propriile idei și poate construi la ele până la infinit și înapoi. Ia contact des cu realitatea altora și vezi dacă nu cumva te-ai dus prea departe cu soluția ta.
Data viitoare vorbim despre arhetipul Eroului, despre branduri care nu doar că au curaj să salveze lumea/situația/ziua/industria, dar te inspiră să o salvezi împreună cu ele.